DEZYNSEKCJA - POZIOM WYŻSZY

DEZYNSEKCJA – POZIOM WYŻSZY”

KURS INTERNETOWY:

 DEZYNSEKCJA – POZIOM WYŻSZY

Szanowni Państwo,

Wprowadzam następującą organizację Kursu Internetowego Dezynsekcja – Poziom Wyższy: 

  • Kurs Internetowy kierowany jest do wszystkich, ale szczególnie tych, którzy zajęci są pracą zawodową w takim stopniu, że nie mogą uczestniczyć w kilkudniowych szkoleniach stacjonarnych.
  • Zapisać się na Kurs można w każdej chwili, zakończyć też w dowolnym terminie. 
  • Uczestnik zgłasza się na szkolenie podając imię i nazwisko, nazwę firmy, adres (wszystko to, co jest potrzebne do wystawienia Certyfikatu Ukończenia Szkolenia) i -oczywiście – adres e-mailowy. 
  • Organizator szkolenia przesyła np. poprzez ‘WeTransfer’ materiał szkoleniowy (prezentacje PowerPoint bogate, pięknie ilustrowane) i zestaw pytań egzaminacyjnych.
  • Uczestnik zapoznaje się z dostarczonym materiałem i odpowiada na przesłane pytania. Odpowiedzi Uczestnik przesyła do organizatora szkolenia.
  • Po zapoznaniu się z całością materiału i po zaliczeniu zestawu pytań przesłanych przez organizatora Uczestnik otrzymuje CERTYFIKAT o ukończeniu szkolenia z wynikiem pozytywnym.

PROGRAM KURSU INTERNETOWEGO:

 DEZYNSEKCJA – POZIOM WYŻSZY

Moduł I: Szkodniki o znaczeniu sanitarnym: karaczany

  1. Pospolite szkodniki w środowisku człowieka
  2. Z życia karaczanów
  3. Uporczywe karaczany – Potrzeba ścisłej współpracy z klientem
  4. Alergeny od prusaków
  5. Zadomki
  6. Metoda na liczne karaczany w restauracji i budynku mieszkalnym
  7. Wykładanie preparatów żelowych
  8. Odporność behawioralna prusaków na insektycydy
  9. Nowy karaczan (Supella longipalpa) w Europie – kiedy w Polsce?
  10. Zwalczanie prusaków w obiektach żywienia zbiorowego
  11. Biologia i szkodliwość owadów – szkodników o znaczeniu sanitarnym
  12. Z życia karaczanów – karaczany w restauracji. 

Moduł II: Szkodniki o znaczeniu sanitarnym: muchówki 

  1. Muchy i ich biologia
  2. Poznajmy muchy
  3. Chemiczne metody zwalczania much
  4. Ćmianki (Psychodidae) – biologia, szkodliwość i zwalczanie
  5. Rozpoznawanie muchówek
  6. Muchówki w szpitalu
  7. Monitorowanie owadów latających, lampy owadobójcze, ich obsługa i dokumentacja
  8. Owady niszczone przez lampy owadobójcze

Moduł III: Szkodniki dokuczliwe: mrówki, osy i szerszenie

  1. Integrowane metody zwalczania mrówek w budynkach użyteczności publicznej, szkołach i przedszkolach
  2. Feromony mrówki faraona
  3. Lasius neglectus – nowa mrówka w Polsce
  4. Osy, szerszenie … ich biologia, szkodliwość i zwalczanie
  5. Pułapki na osy i szerszenie oraz ich zastosowanie
  6. Mrówka faraona i jej zwalczanie za pomocą zatrutych przynęt
  7. Szerszeń, Vespa crabo L.
  8. Błonkówki (Hymenoptera), ich systematyka i biologia. Apitoksyny.
  9. Niszczenie szerszeni i os w gniazdach

Moduł IV: Pluskwa domowa

  1. Pluskwa domowa, biologia i szkodliwość
  2. Zwalczanie pluskwy domowej
  3. Usuwanie pluskwy domowej za pomocą liści fasoli
  4. Uwagi o chemicznych metodach zwalczania pluskwy domowej
  5. Monitorowanie pluskwy domowej
  6. IPM a pluskwa domowa
  7. Zwalczanie pluskwy domowej w trudno dostępnych kryjówkach: obojętne pyły, wysoka temperatura
  8. Zwalczanie pluskwy domowej w obiektach z chroniczną ich aktywnością. Cryonite – nowa i ekologiczna metoda zwalczania szkodników
  9. Stosowanie wysokich temperatur do zwalczania pluskwy domowej – uwagi
  10. Ceny zabiegu odpluskwiania
  11. Zwalczanie pluskwy domowej w USA
  12. Sto faktów o pluskwie domowej
  13. Pluskwa domowa: aktualne problemy
  14. O pluskwie domowej jeszcze raz.

Moduł V: Komary, meszki i kuczmany

  1. Komary i ich życie
  2. Meszki, ich biologia, szkodliwość i zwalczanie
  3. Kuczmany (Culicoides)
  4. Choroba niebieskiego języka i jej zwalczanie
  5. Zwalczanie komarów: znaczenie szczelności obiektów
  6. Zwalczanie komarów: urządzenia dźwiękowe i ultradźwiękowe do odstraszania komarów i meszek
  7. Zwalczanie komarów: repelenty komarów i meszek
  8. Stosowanie larwicydów
  9. Stosowanie adultycydów

Moduł VI: Inne szkodniki

  1. Biegaczowate w budynkach i ich zwalczanie
  2. Stonogi, krocionogi, pareczniki
  3. Azjatycka biedronka, Harmonia axyridis – nowy szkodnik w Polsce
  4. Cęgosze: skorek pospolity
  5. Skorek pospolity
  6. Roztocze kurzu domowego, czyli kurzolubki
  7. Świerzbowiec ludzki, świerzb – zadania technika DDD

Moduł VII: Zwalczanie szkodników w otoczeniu człowieka

  1. Ogólne zasady zwalczania szkodników
  2. Środki dezynsekcyjne dopuszczone do stosowania w przetwórstwie spożywczym
  3. Technika wykonywania zabiegów środkami ochrony roślin i produktami biobójczymi: opryskiwanie. 
  4. Formy użytkowe produktów biobójczych do zwalczania owadów
  5. Produkcja i magazynowanie żywności a problem ze szkodnikami
  6. Zwalczanie szkodników w obiektach z produktami ekologicznymi
  7. Monitoring owadów biegających, urządzenia do monitorowania, ich obsługa i dokumentacja
  8. Monitoring owadów latających, urządzenia do monitorowania, ich obsługa i dokumentacja
  9. Nieco światła na lampy owadobójcze
  10. Środki ochrony roślin i produkty biobójcze zawierające jako substancje aktywna mikroorganizmy
  11. Zakłócenie komunikowania się płci u owadów – nowa metoda zwalczania szkodników
  12. Oświetlenie zewnętrzne i szkodniki
  13. Ochrona obiektów restauracyjnych i sklepów spożywczych przed szkodnikami – dezynsekcja
  14. Integrowane metody zwalczania szkodników drewna wyrobionego.
  15. Standard amerykański – dezynsekcja.
  16. Zapobieganie występowaniu szkodników i ich zwalczanie w sklepach
  17. Dezynsekcja w obiektach służby zdrowia i w zakładach farmaceutycznych.
Przewiń do góry