PODSTAWY DEZYNSEKCJI

PODSTAWY DEZYNFEKCJI”

KURS INTERNETOWY – DEZYNFEKCJA On-line

Szanowni Państwo,

Wprowadzam następującą organizację Kursu Internetowego Dezynfekcja On-line: 

  • Kurs Internetowy kierowany jest do wszystkich, ale szczególnie tych, którzy zajęci są pracą zawodową w takim stopniu, że nie mogą uczestniczyć w kilkudniowych szkoleniach stacjonarnych.
  • Zapisać się na Kurs można w każdej chwili, zakończyć też w dowolnym terminie. 
  • Uczestnik zgłasza się na szkolenie podając imię i nazwisko, nazwę firmy, adres (wszystko to, co jest potrzebne do wystawienia Certyfikatu Ukończenia Szkolenia) i -oczywiście – adres e-mailowy. 
  • Organizator szkolenia przesyła np. poprzez ‘WeTransfer’ materiał szkoleniowy (prezentacje PowerPoint bogate, pięknie ilustrowane) i zestaw pytań egzaminacyjnych.
  • Uczestnik zapoznaje się z dostarczonym materiałem i odpowiada na przesłane pytania. Odpowiedzi Uczestnik przesyła do organizatora szkolenia.
  • Po zapoznaniu się z całością materiału i po zaliczeniu zestawu pytań przesłanych przez organizatora Uczestnik otrzymuje CERTYFIKAT o ukończeniu szkolenia z wynikiem pozytywnym.

PROGRAM KURSU INTERNETOWEGO

„PODSTAWY DEZYNFEKCJI”

Moduł I: Podstawowe wiadomości o mikroorganizmach i ogólne zasady dezynsekcji

  • Podstawowe wiadomości o mikroorganizmach
  • Flora bakteryjna organizmu i jej rola
  • Odporność
  • Pryszczyca
  • Clostridium
  • Choroby przenoszone przez gryzonie
  • HACCP: Analiza zagrożeń zdrowotnych w produkcji i dystrybucji żywności

Moduł II: Dezynfekcja

  • Ogólne zasady dezynfekcji
  • GMP/GHP a mycie i dezynfekcja
  • Dezynfekcja pomieszczeń, chłodni i środków transportu
  • Dezynfekcja w pomieszczeniach dla zwierząt
  • Dezynfekcja jaj
  • Dezynfekcja przy usuwaniu następstw powodzi
  • Dezynfekcja w pomieszczeniach po zmarłych

Moduł III: BHP i dokumentowanie zabiegów dezynfekcji

  • Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt – ptasia grypa
  • Wirus ptasiej grypy: ptasia zaraza
  • Analiza zagrożeń terrorystycznych i krytyczne punkty kontrolne (TACCP, nie … HACCP)
  • Dezynfektor B – przykład produktu biobójczego
  • Sprzęt ochrony osobistej w zabiegach DDD
  • Dokumentowanie zabiegów DDD
  • Prowadzenie ewidencji zabiegów wykonywanych przy użyciu środków ochrony roślin i produktów biobójczych
Przewiń do góry