Masz problem z trojszykami? Pozbądź się ich!

Trojszyki to szkodniki, które atakują produkty spożywcze. W ich przypadku chodzi o wszelkiego rodzaju produkty mączne. Jak wyglądają? Gdzie ich szukać? Jak pozbyć się ich z domu?

Trojszyk jak wygląda?

Trojszyki zaliczane są do rodziny chrząszczy, tak zwanych czarnychowatych. Kolor szkodników to czerwono-brązowy. Długość ich ciała waha się pomiędzy 3-4 mm. Na grzbiecie widoczne są pojedyncze wgłębienia. Samica potrafi znieść do 450 jaj w miejscach wcześniej uszkodzonych przez inne owady. Najczęściej spotykamy je w kaszy, mące, otrębach czy płatkach.

Gdzie szukać Trojszyków w domu?

Jeśli chcemy znaleźć trojszyki w naszym domu, szukajmy ich przede wszystkim w ciepłych miejscach tam, gdzie przechowujemy żywność. z jednej strony, jego głównym zainteresowaniem są zepsute przetwory mączne, co jednak nie oznacza, że nie znajdziemy go w innych miejscach. Orzechy, czekolada, suszone owoce, przyprawy, nasiona czy ziarna zbóż – to również miejsca, gdzie możemy go zidentyfikować. W warunkach sprzyjających rozwojowi, larwa rozwija się przez 20-35 dni, co może dać 4-5 pokoleń w trakcie jednego roku. Trojszyki żyją około trzech lat, żywią się jajami i poczwarkami własnego gatunku, a także nieruchomymi stadiami rozwojowymi innych gatunków owadów.

Czy Trojszyki są szkodliwe?

Samice Trojszyków składają jaja bezpośrednio do pokarmu, więc niestety automatycznie go zanieczyszczają. Co ciekawe, wśród trojszyków żerują zarówno osoby dorosłe jak i larwy, przez co ubytki w pokarmie są znaczne, a dodatkowo są zanieczyszczane wydzielinami i martwymi osobnikami. Trojszyki w momencie poszukiwania pokarmu są w stanie uszkodzić wszelkie opakowania papierowe czy foliowe.

Poprzez zanieczyszczenie pokarmu zagrożone jest zdrowie człowieka i zwierząt. Niektóre białka są alergogenne. Pozostałości martwych owadów mogą także podrażniać skórę. Również wedle badań mogą mieć działanie kancerogenne i mutogenne.

Jak pozbyć się Trojszyków?

Trojszyki to owady pochodzące z klimatu tropikalnego. Zniwelowanie ciepła pozwala więc na ich ograniczenie. Aby się go pozbyć należy użyć niskich temperatur. W temperaturze 7 stopni cejsjusza wszystkie osobniki giną w ciągu 25 dni. Przy 0 stopniach dorosłe chrząszcze padają już po kilku dniach. Co ważne, w przypadku temperatur poniżej 13 stopni, samice nie składają jaj, więc możemy ograniczyć lub całkowicie uniemożliwić dalsze rozmnażanie.

Niwelowanie i tępienie Trojszyków wspomaga częste wietrzenie kuchni, spiżarni i innych miejsc, gdzie przechowujemy żywność. Niestety te owady są dość sprytne i mogą chować się w przypodłogowych listwach. Aby skutecznie je zwalczać, musimy regularnie przeglądać zapasy żywności i utylizować te, które zostały zaatakowane przez szkodniki.

Pamiętajmy również, by już przy zakupie sprawdzić stan opakowania, aby nie przynieść owadów do domu samemu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry