Rozkruszek mączny – co to za szkodnik i jak do zwalczać?

Rozkurszki mączne są jednymi z najważniejszych roztoczy atakujących produkty spożywcze i paszowe, zboża, suszone materiały warzywne, ser, kukurydzę i suszone owoce. Roztocza zbożowe rozmnażają się w warunkach wysokiej wilgotności i często występują w połączeniu z rozwojem grzybów. Poważne inwazje powodują brunatny odcień na towarze, zwany „pyłem roztoczy” z powodu jasnobrązowego zabarwienia odnóży roztoczy. Ten „pył roztoczy” wydziela „miętowy” zapach, jeśli roztocza zostaną zmiażdżone. 

Opis

Rozkruszki mączne są blade, perłowe lub szarobiałe, a ich odnóża różnią się kolorem od bladożółtego do czerwonobrązowego. Każda noga ma na końcu jeden pazur. Jak wszystkie roztocza, są to gładkie, bezskrzydłe stworzenia o miękkim ciele.  Samce mają powiększone przednie kończyny, które po stronie brzusznej mają gruby kręgosłup. Młode roztocza mają podobny wygląd do dorosłych. Pierwsze stadium larwalne ma tylko sześć nóg. Jednak kiedy linieją w stadium nimf, mają osiem nóg, tak jak dorośli. Jaja roztoczy są owalne, gładkie, białe i mają długość 0,12 mm.

Historia życia

Samice roztoczy mogą składać do 800 jaj, które osadzają się na powierzchni materiału pokarmowego w tempie około dwudziestu do trzydziestu dziennie. Jaja mogą być składane pojedynczo lub rozrzucone losowo na materiale spożywczym. Cały cykl życiowy może zająć tylko dziewięć do jedenastu dni w optymalnych warunkach dziewięćdziesięciu procent wilgotności i ponad dwudziestu stopni Celsjusza. Cykl życiowy kończy się w siedemnaście dni w temperaturze od 17 do dwudziestu pięciu stopni Celsjusza.

W pewnym momencie w okresie młodzieńczym roztocza zbożowe mogą przekształcić się w stadium znane jako hipopus. Podczas tego wyjątkowego etapu ściana ciała twardnieje, a na spodzie pojawiają się przyssawki. Te przyssawki pozwalają roztoczom przyczepiać się do owadów i innych zwierząt w celu rozproszenia. Jaja, a zwłaszcza hipopusy, wydają się być bardziej tolerancyjne na środki owadobójcze niż inne osobniki młodociane lub dorosłe; i mogą być głównym etapem odpowiedzialnym za odradzanie się populacji roztoczy po tym, jak kontrola chemiczna okazała się skuteczna.

Jakie szkody wyrządzają rozkruszki mączne?

Rozkruszki są odpowiedzialne za rozprzestrzenianie się różnych zarodników grzybów w masie ziarna i do sąsiednich pojemników. Gdy są obecne w dużych ilościach, roztocza mąki lub ziarna sprzyjają poceniu się i nadają zbożu nieprzyjemny zapach. Roztocza zbożowe mogą powodować alergie u ludzi narażonych na ich działanie. Niektóre osoby mogą być uczulone na roztocza.

Kontrola

Zapobieganie jest najlepszą strategią, aby uniknąć problemów z roztoczami w przechowywanych ziarnach. Właściwa sanitacja kosza przed wprowadzeniem nowego ziarna minimalizuje potrzebę stosowania pestycydów. Dobre warunki sanitarne obejmują usuwanie starego ziarna i kurzu z pojemnika na ziarno i wokół niego. Obejmuje to usuwanie starego ziarna z narożników, podłóg i ścian oraz ziarna, które mogło rozlać się na zewnątrz pojemnika. Każde ziarno pozostałe po opróżnieniu kosza może zawierać insekty, które przeniosą się do nowego ziarna.

Po wyczyszczeniu kosza i wykonaniu wszystkich niezbędnych napraw, powierzchnie podłogi i ścian, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz kosza, powinny zostać poddane obróbce. Zachowaj szczególną ostrożność, aby wyczyścić wszystkie pęknięcia, szczeliny i obszary wokół drzwi oraz innych miejsc, w których chowają się lub wnikają owady. Spryskaj pojemniki na około cztery do sześciu tygodni przed przechowywaniem ziarna, jeśli ziarno ma być przechowywane dłużej niż sześć miesięcy.

Zanim ziarno zostanie umieszczone w śmietniku, należy je przesiać w celu wyeliminowania drobnych materiałów i połamanych ziaren. Ziarno umieszczone w czystym pojemniku powinno być sprawdzane co dwa tygodnie w ciepłych miesiącach i co miesiąc w chłodniejszych miesiącach pod kątem obecności gorących punktów, obszarów spleśniałych i aktywności roztoczy. Jeśli którykolwiek z tych warunków istnieje, ziarno należy napowietrzyć, aby obniżyć wilgotność i temperaturę.

Przy wilgotności poniżej pięćdziesięciu pięciu do sześćdziesięciu procent (towar o wilgotności dwunastu procent lub mniejszej) roztocza zbożowe nie mogą przetrwać. Ziarno, które ma być przechowywane dłużej niż sześć miesięcy, może wymagać ochronnego zastosowania zatwierdzonego środka owadobójczego. Zabiegi mogą być stosowane podczas ładowania ziarna do kosza za pomocą urządzenia dozującego skalibrowanego do podawania odpowiednich ilości. Po zbiciu i wyrównaniu ziarna można zastosować zaprawę powierzchniową, aby zapobiec przedostawaniu się owadów do ziarna na powierzchni.

Jeśli mimo tych środków do porażenia dojdzie, konieczna będzie fumigacja ziarna. Ze względu na wyższą tolerancję jaj roztoczy na fumigację, stężenie wprowadzanego gazu będzie musiało być o pięćdziesiąt procent większe niż w przypadku zwalczania owadów. Fumiganty są wysoce toksyczne, a ich prawidłowe stosowanie wymaga wiedzy technicznej. W celu przeprowadzenia fumigacji należy skontaktować się z wykwalifikowanym, licencjonowanym aplikatorem pestycydów.

Ostrzeżenie

Pestycydy są trujące. Przeczytaj i postępuj zgodnie ze wskazówkami i zasadami bezpieczeństwa na etykietach. Postępuj ostrożnie i przechowuj w oryginalnie oznakowanych pojemnikach poza zasięgiem dzieci, zwierząt domowych i żywego inwentarza. Puste pojemniki usuwać natychmiast, w bezpieczny sposób i na miejsce. Nie zanieczyszczaj paszy, strumieni ani stawów.

Przewiń do góry